CzechEnglishGermanHungarianPolishSlovak

Aguti zlatý

Názov: Aguti zlatý
Latinský názov: Dasyprocta leporina
Rad: Hlodavce - Rodentia
Čeľad: Agutiovité - Dasyprostidae

Základné informácie

Váha: 2,7 - 3,6 kg

Rozmery: 49 - 64 cm

Výskyt: Južná Amerika

Potrava: lístie, výhonky, plody, ovocie, tráva

Popis

Stupeň ohrozenia: LC

Biotop: pralesy (trópy), lesnaté savany, riedke lesy

Potrava: lístie, výhonky, plody, ovocie, tráva

Rozmnožovanie: Gravidita trvá 104 – 120 dní. Samica rodí až štyri mláďatá, ktoré sú osrstené a kráto po pôrode sa čulo pohybujú. Mláďatá môžu mať 2 x do roka. Pohlavne dospievajú v 8 – 10 mesiaci.

Spôsob života: Žije na okrajoch pralesov, v krovinatých porastoch a lesoch. Je aktvíny cez deň a ukrýva sa v norách. Žije v pároch alebo v malých rodinných skupinách.

Zaujímavosť: V prírode sú prenasledované pre chutné mäso, ale zatiaľ nie sú ohrozené. Dožívajú sa až 20 rokov.

V súčasnosti chováme dvoch samcov, ktorí obývajú spoločnú ubikáciu s kosmáčmi bieločelými. Táto expozícia má pripomínať prirodzený biotop juhoamerického pralesa.

Galéria

Sociálne siete
Vyhľadávanie
Skip to content