Listárka červenooká

Obdobie párenia: november, december Znáška: až 50 vajec umiestnených na spodnej strane rastliny nad vodou Zaujímavosť: Aktívne sú najmä ráno a podvečer, cez deň odpočívajú. Majú nápadné vypuklé červené oči so zvislou čiernou zreničkou.

Ara modrožltá

Stupeň ohrozenia: LC Biotop: Sezónne zaplavované a galériové lesy, palmové háje v trávnatých biotopoch, vzácne aj v opadavých lesoch. Potrava: plody, semená, kvety stromov Znáška: 1 – 3 vajec Dĺžka inkubácie: 26 – 28 dní Sociabilita: Mimo obdobia rozmnožovania sa združujú do kŕdľov. Zaujímavosť: Ara modro-žltá lieta za potravou veľmi ďaleko. Niekedy až 25 km. Má veľmi silný […]

Klaun očkatý

Rozmnožovanie: Ikry kladú na plochý kameň v štrnásťdenných až mesačných intervaloch. O ikry sa starajú obaja rodičia. Ovievajú ich plutvami, očisťujú ich a chránia. Množia sa i v akváriách. Spôsob života: Obývá koralové útesy a plytké lagúny v Indickom oceáne a západné časti Tichého oceánu. Zaujímavosti: Zaujímavé je pozorovať ich správanie a spolunažívanie so sasankou. […]

Chameleón jemenský

Stupeň ohrozenia: LC Potrava: hmyz, listy Biotop: polopúšte, lesy Počet vajec: 18 – 28 Dĺžka inkubácie: 6 – 7 mesiacov Sociabilita: žije samotársky Zaujímavosť:Chameleóny vedia meniť sfarbenie svojho tela. Zmeny farby majú význam v komunikácii, vyjadrujú pocity a nálady, reagujú na okolitú teplotu a vlhkosť. Farby menia, keď sú v strese. Samice menia sfarbenie počas […]

Aguti zlatý

Stupeň ohrozenia: LC Biotop: pralesy (trópy), lesnaté savany, riedke lesy Potrava: lístie, výhonky, plody, ovocie, tráva Rozmnožovanie: Gravidita trvá 104 – 120 dní. Samica rodí až štyri mláďatá, ktoré sú osrstené a kráto po pôrode sa čulo pohybujú. Mláďatá môžu mať 2 x do roka. Pohlavne dospievajú v 8 – 10 mesiaci. Spôsob života: Žije […]