CzechEnglishGermanHungarianPolishSlovak

Patrí k najväčším plazom Austrálie

Patrí k najväčším plazom Austrálie

Publikované: 7. januára 2019

varan1

Všimli ste si nového obyvateľa v našom Miniviváriu? Varana pestrého (Varanus varius) nájdete naľavo v susedstve anakondy paraguajskej (Eunectes notaeus). Chováme ho ako jediná ZOO v rámci Únie českých a slovenských zoologických záhrad (UCSZOO). V európskych ZOO patríme k piatim chovateľom, ktorí vystavujú tento druh varana.

Varan pestrý dorastá do dĺžky až 2,1 m a hmotnosti 20 kg. Je to druhý najväčší varan Austrálie. Vyskytuje sa vo východnej a južnej časti tohto kontinentu. Samica kladie 6 – 12 vajec do hniezd termitov. Varan pestrý sa živí hmyzom, plazmi, malými cicavcami, vtákmi a ich vajciami. V prírode ho ohrozuje najmä ľudská činnosť a ničenie biotopov.

Samca varana pestrého sme získali v rámci spolupráce s Tropicariom Kolmarden, ktoré plní tiež funkciu záchranného centra pre Švédsko. Pochádza z nelegálneho chovu.

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho s kamarátmi.

Sociálne siete
Vyhľadávanie
Skip to content