Mláďatá emu hnedých

Po takmer dvojmesačnej inkubácii vajec sa v polovici marca vyliahli dve mláďatá emu hnedých (Dromaius novaehollandiae).

Vajcia boli inkubované v liahni, nakoľko si na nich samec nesadol.

Matkou mláďat je samica, ktorú sme do Košíc priviezli v roku 2011 z budapeštianskej Zoo. Otcom je deväťročný samec, ktorý sa vyliahol u nás, tiež v roku 2011. Úlohou samíc je pri tomto druhu nelietavých vtákov len zniesť vajíčka a ďalšiu starostlivosť o budúce potomstvo preberá samec. Ten na nich sedí a inkubuje ich až do vyliahnutia. Následne dbá na bezpečnosť mláďat, zahrieva ich počas nocí a chladných dní a učí ich vyhľadávať vhodnú potravu.

Emu hnedý pochádza z Austrálie, preto sa pári v našich zemepisných šírkach v zimnom období❄️, a to v mesiacoch december až apríl. Samica znáša od 5 do 15 vajec.

Košická zoo chová dva páry týchto nelietavých vtákov.

Chovu sa venujeme už od roku 1986. Mláďatá vyliahnuté v Košiciach posilnili chovy v zoologických záhradách v Bratislave, Hodoníne, Olomouci, Ľubľane, či nemeckom Nürnbergu.

Emu hnedý meria od 1,4 do 1,7 metra. Vážiť môže od 18 do 48 kg. Vzhľadom na svoje miery a zakrpatené krídla, dlhé asi 10 cm, nedokáže lietať. Vie však rýchlo behať, rýchlosťou až 48 km/hod. Veľmi dobre pláva a rád sa kúpe.